Kako da osnažiš sebe ukoliko si empatična?

Sposobnost razumevanja ili osećaja stanja druge osobe iz njene perspektive, sposobnost da sebe postavimo u položaj drugog jeste empatija. Mnogi od nas brkaju empatiju sa spašavanjem, trpljenjem, brigom bez kraja i početka o drugoj osobi.Ovo često potiče iz uloge koju smo imali tokom odrastanja ili pak zato što roditelji nisu znali da potvrde vaša osećanja (a samim tim ni svoja). Na ovaj način vi kontinuirano stavljate druge na prvo mesto misleći kako vaša osećanja i potrebe nisu jednako važne.

Ono što vam je potrebno jeste razvoj samosvesti – o vašim osećanjima, mislima, telesnim senzacijama. Onome ko ste vi i gde je vaša granica u odnosima.

A empatija bez granica je destrukcija i o tome pišem i više u tekstu: Empatija bez granica je destrukcija. Zbog toga što nije održiva, vodi vas u emocionalnu iscrpljenost i nezdrave odnose.

Ona ne zahteva od vas da izdate sebe zarad dobrobiti drugog.

Ne traži od vas da nemate svest o tome gde su vaše granice i kako ste vi dok ste u ulozi empatičnog slušaoca .

Empatija traži od vas i svest o sebi i vašem unutrašnjem svetu.

Kako bismo bili iskreno empatični neophodno je da vodimo računa i o sebi dok smo tu za druge.

Kako da vodiš računa o sebi?

Više o saosećajnom zamoru pisala sam u tekstu Od empatije do saosećajnog zamora i o tome kako da se zaštitimo od “sagorevanja” u ulozi pomagača.

Evo par smernica koje ti mogu pomoći:

  1. Uzmi za ozbiljno svoja osećanja – potvrdi da postoje, čak i blagu frustraciju, tugu ili nemir koji ti se može javiti dok npr slušaš nečiji problem. Osvesti gde je ta emocija u telu, koje misli se javljaju, podrži sebe kroz nežan dodir ili pak iskomuniciraj jasno osobi da trenutno nemaš energije, snage da je saslušaš. Pobrini se za svoja osećanja.
  2. Uspori – ne trči da rešavaš tuđe probleme i strahove. Vidi kako si trenutno, da li imaš energije, vremena i resursa (snage, strpljenja…) da se baviš drugim ljudima i njihovim problemima.
  3. Osvešćuj sve vreme kako si ti tokom razgovor i vežbaj da se distanciraš emotivno i mentalno od tuđeg problema. Koliko god želela nekome da pomogneš njegov ili njen život je isključivo njihova odgovornost
  4. Mudrije biraj kome ćeš poklanjati svoje vreme i empatiju. Ukoliko iznova i iznova slušaš neke priče i probleme i primećuješ da te to umara, možda je vreme da jasno postaviš granicu i pustiš osobu da sama razreši svoj problem ili potraži pomoć psihoterapeuta

Photo by Ben White on Unsplash

>
Copy link