Vežba samo-saosećajna pauza

samo-saosećajna pauza

U ovom tekstu delimo sa vama vežbu autora Kristin Neff i Chris Germera pod nazivom Samo-saosećajna pauza. Naša preporuka za početak vašeg vežbanja samo-saosećanja jeste da izaberete neku neprijatnu situaciju koja nije preteranog intenziteta, jer ste tek na početku vežbanja samo-saosećanja.

Vežba se fokusira na 3 elementa samo-saosećanja: 1) Mindfulness – svesna pažnja odnosno osvešćivanje misli, emocija i telesnih senzacija koje su trenutno prisutne u vama 2) Ljudskost – osvešćivanje da su patnje deo našeg zajedničkog ljudskog iskustva i 3) Brigu, nežnost koju dajete sebi kada prolazite kroz teške trenutke.

Samo-saosećajna pauza

Probajte da se setite teške situaciju u vašem životu koja vam stvara stres. Prisetite se ove situacije i vidite možete li zaista osetiti stres i emotivnu nelagodu u svom telu.

1) Mindfulness

Sada recite sebi:

Ovo je trenutak patnje.

To prvi korak. Osvešćivanje onoga što je trenutno pristuno u vama u vidu negativnih misli, osećanja, telesnih senzacija. Ostale opcije uključuju:

Ovo boli.
Ovo je stres.

2) Ljudskost

Patnje su deo života.

To je deo ljudskosti. Ostale opcije uključuju:

Drugi ljudi se tako osećaju.
Nisam sam/a.
U životu se borimo svi.

3) Nežnost, briga prema sebi

Sada, stavite ruke preko srca, osetite toplinu ruku i nežni dodir ruku na grudima. Ako želite možete napraviti i neki drugi umirujući dodir koji ste otkrili da vam odgovara

Recite sebi:

Želim da budem nežan/na, blag/a prema sebi

Možete pitati sebe: „Šta mi je potrebno da čujem sada kako bi izrazio/la nežnost, brigu prema sebi?“ Možda postoji fraza koja vam prija u određenoj situaciji, kao što je:

Želim pružiti sebi saosećanje koje mi je potrebno
Želim prihvatiti sebe takvog/takvu kakav jesam
Želim da oprostim sebi

Želm da budem jak/jaka
Želim biti strpljiv/strpljiva

Ova praksa se može koristiti u svako doba dana ili noći, a pomoći će vam da evocirate tri aspekta samo-saosećanja kad vam je to najpotrebnije.

Kako negovati samo-saosećanje?

Online kurs

Ako želite da vežbate samo-saosećanje u odnosu koju negujete sa sobom i drugima, pogledajte naš online kurs: “Kako negovati samo-saosećanje”.

Procitajte vise o Mindfulnessu kao vodicu za rad na sebi

>
Copy link