Šta su to TRE vežbe za otpuštanje tenzije, stresa i traume?

Moje iskustvo sa TRE-om počinje 2017. godine kada sam radila na Tajlandu u okviru centra za oporavak od bolesti zavisnosti New life foundation. Ove vežbe sam radila u grupi i gotovo odmah sam osetila brojne dobrobiti, od osećaja smirenosti i relaksacije, boljeg sna kao i bolje kontrole emocija. Od tada TRE je jednostavno postao prirodan način kako se bolje nosim sa stresom.

TRE je prilično popularan u svetu, jer je metoda vrlo jednostavna i lako primenjiva, ali način na koji se radi je nekada štetan jer se učesnicima od strane voditelja ne daje dovoljno instrukcija za samostalni rad npr.  koliko često treba da vežbaju, kada i u kojim situacijama, šta je to samoregulacija odnosno kako sami mogu da kontrolišu trešenje itd. Čak sam i sama zbog nedovoljno instrukcija nekada i “zloupotrebljavala” ove vežbe i primenjivala ih prečest što me je činilo da se osećam previše emotivnom ili umornom.

S obzirom da me je čitava ova oblast veoma zainteresovala i TRE mi je doneo brojne dugoročne dobrobiti, javlja mi se motivacija da raširim ovu priču i kod nas. Krajem 2018. godine počela sam sa jednogodišnjom edukacijom u Zagrebu za TRE voditelja i tada sam pored bogaćenja svoje lične TRE prakse dobila brojna znanja, alate i uvide kako je najbolje TRE približiti ljudima i koji je ispravan način  da se oni upoznaju sa ovom praksom i u sigurnom i bezbednom okruženju zatim i sami nastave da je primenjuju u svojoj svakodnevnici. 

Šta su TRE vežbe?

TRE je skraćenica za tension, stress and trauma release exercises tj. vežbe za otpuštanje tenzije, stresa i traume.

Ove vežbe zasnivaju se na temeljnoj ideji, potkrepljenoj istraživanjima, da su stres, napetost i traume psihološki i fizički.

TRE predstavlja set vežbi koje u bezbednom okruženju aktiviraju prirodni refleksni mehanizam drhtanja ili vibriranja koji oslobađa mišićnu napetost, smirujući nervni sistem. Kada se ovaj mišićni mehanizam za trešenje / vibriranje aktivira u sigurnom i kontrolisanom okruženju, telo se podstiče da se vrati u stanje ravnoteže. 

Ko je kreirao ove vežbe?

Ove vežbe i  metodu je razvio dr. David Berceli, osnivač Internacionalnog Centra za prevenciju i iscelljivanje  stresa, napetosti i trauma. (više na www.traumaprevention.org

David Berceli je želeo da kreira metodu odnosno vežbe koje će istovremeno moći da radi veliki broj ljudi, a kada ih učesnici savladaju uz smernice voditelja, već samo nakon par puta osobe mogu da rade TRE  potpuno samostalno bez nadzora voditelja. 

Kako se rade TRE vežbe?

Za TRE vežbe nisu vam potrebne pripreme niti prethodno predznanje. Voditelj vam daje instrukcije pre početka šta možete da očekujete, objašnjava koncept samoregulacije i pravljenja pauza tokom vežbanja. CIlj vežbanja nije ko je jači i fizički spretniji, jer su vežbe vrlo jednostavno, samo je važno pravilno ih uraditi. 

Niz 7 jednostavnih vežbi imaju za cilj zagrevanje, istezanje i pripremu mišića koji se aktiviraju prilikom stresa i emocionalne traume. Dok radimo ove vežbe sve vreme posmatramo, pratimo i osvešćujemo senzacije koje se događaju u telu.  Nakon pripreme ležemo na prostirku u određenom položaju i tada se aktivira prirodni mehanizam podrhtavanja (mada podrhtavanje može da krene i u ranijm vežbama). 

Nevoljnim podrhtavanjem dolazi do oslobađanja tenzije u telu i zablokirane energije koja se aktivirala u stresnim situacijama a koju nismo otpustili kroz prirodne programe borbe ili bega (fight, flight freeze response- beži, bori , zaledi se).

Ono što je važno da učesnici znaju jeste da mogu da prave pauze i zaustave trešenje. Takođe nekada se učesnici smeju tokom vežbanja, nekada samo blago podrhtavaju, osećaju različite senzacije u telu, odgovor svih nas je zaista individualan. Ono što je zajedničko svim učesnicima jeste osećaj rasterećenja i “razbuđenja” nakon vežbanja.

Kome su namenjene ove vežbe?

Svima koji su:

– pod stresom, tenzijom

-osećaju unutrašnju napetost

– imaju problem sa opuštanjem

-nesanicom

-razdražljivošću

-fizičkim bolovima: bol u leđima, vratu, glavobolje…

-lako planu i burno reaguju u stresnim situacijama- problem kontrole osećanja

– žele uneti u svoj život više mira i opuštenosti.

Takođe svima onima koji žele da se osećaju lagodnije, smirenije i opuštenije u svojoj koži, za sve one koji žele da podignu svoj nivo rezilijentnosti (otpornosti).

TRE je posebno koristan za sportiste nakon treninga kao i za oslobođanje od treme pred javne nastupe ili ispite.

Ukoliko želite da saznate više i da nam se pridružite, pišite nam na: [email protected] 🙂


Procitajte vise o mom mindfulness putu povratka sebi


 • Vesna says:

  Navistina impresivno!
  Tehnika za samopomosh😊

  • Vesna Lakovic says:

   Da Vesna, TRE je veoma jednostavna tehnika za samopomoć koja jednom kada se nauči, možete redovno da je primenjujete potpuno samostalno!

 • >
  Copy link