Moj Mindfulness put povratka sebi

Mindfulness praksu svesne pažnje često nazivam povratkom sebi, ne zato što mislim da nam treba neka velika promena u životu ili zato što smo odlutali i skrenuli sa pravog puta (šta god taj put bio) već iz razloga što vrlo često uopšte nismo svesni šta je to što se dešava u nama, kako dišemo, kako mislimo, kako se osećamo, kako drugi utiču na nas, kako mi utičemo na druge, kako pričamo, šta jedemo, gde se nalazimo u životu, a gde želimo da budemo…taj povratak sebi se ne desi na jednoj Mindfulness radionici, niti kroz jednu meditaciju, taj put nekada može da traje godinama ali sve počinje sa Mindfulness-om našom svesnom pažnjom i spremnošću da zavirimo u sebe.

Moje Mindfulness iskustvo

Moje ime je Vesna Laković i priznajem da mi je užasno neprijatno da pišem ovaj tekst o sebi, jer prosto moj posao je takav da sam stalno usmerena na druge, a ako ćemo iskreno, moja priroda i karakter i mnogi obrasci ponašanja i načini razmišljanja su dugo vremena bili takvi da sam stalno bila usmerena na druge ljude, njihove potrebe, osećanja, reči..zato je za mene Mindfulness bio tako težak i zato sam i odlučila da se bavim Mindfulness-om, da bih upoznala jednu osobu malo bolje koju sam izgleda baveći se svima drugima prilično zapostavila. Zato sam i svoje prvo iskustvo sa Mindfulness-om definisala povratkom sebi.

Sa Mindfulness-om se susrećem 2014. godine na jednoj radionici koju mi je poklonila moja sestra za 25-ti rođendan. Nisam znala gde idem niti šta da očekujem i razočaraću vas to iskustvo me nije promenilo iz korena, niti se tog dan rodila nova ja, već upravo suprotno. Bolela me je glava od meditacija i imala sam utisak da su svi tako dubokoumni i smireni na toj radionici, a da sam ja jedan ludi ekstrovert koji jednostavno nije rođen za takve stvari. Ali ipak, nešto se jeste desilo, nešto se jeste promenilo u meni. Javio se neki nespokoj, javila se neka svest o tome da možda neke stvari koje ja radim u životu, načini na koje reagujem, kako se ponašam, razmišljam, kakvi su moji odnosi, možda nisu tako super i sjajni kako sam do tada mislila. Postoji jedna osobina koja će verujem uvek biti deo mene, a to je radoznalost, tako da može se reći da me je radoznalost odvela u Mindfulness.

Ta radoznalost me je odvela u dalje istraživanje ove prakse, čitanje, meditaciju, a godinu dana kasnije i na obuku za voditelja. Na trening sam otišla najpre da radim na sebi i da produbim svoje iskustvo u ovoj praksi. Plan mi je bio da nakon obuke sa svojim tadašnjim momkom odem da živim u Emirate i da Mindfulness iskustvo bude deo mog života i prakse, a ne da se time bavim niti da učim druge o tome. Promena planova i ostanak u Srbiji me je podstakao da povremeno držim neke Mindfulness radionice i treninge dok ne nađem neki drugi posao. Ta zamisao je trajala mnogo kraće nego što sam mislila. Nikada nisam želela da budem preduzetnik niti da budem jedna od prvih osoba na našim prostorima koja će da širi neku novu priču i pravac. Dugo sam se borila sama sa sobom da li je to put kojim želim da idem, a vremenom dobila sam i druge poslovne ponude koje sam na sopstveno iznenađenje odbila.

Zašto baš Mindfulness trener, a ne “pravi” pedagog

Iako su mi mnogi govorili nećeš imati zainteresovanih, ljude to ne zanima, nađi neki normalan posao u školi, budi PRAVI pedagog (šta god to značilo) na videlo je opet izašla jedna moja druga osobina a to je verovatno avanturistički duh ( mnogo godina kasnije sam uvidela da je to u stvari bila moja hrabrost) da se bavim nečim što tada uopšte nije bilo popularno i to potpuno sama. Od učenja o socijalnim mrežama, osnivanju firme, kreiranju programa, prevođenjem, logistikom i ko zna čime sve ne, moja avantura je počela. U međuvremenu učim o brojnim pravcima Mindfulness-a, Mindfulness u radu sa decom, mladima, o svesnom samo-saosećanju, svesnom liderstvu…putujem na Tajland radim i tamo neko vreme kao voditelj i savetnik. Upoznajem se sa svojim sadašnjim partnerom, prolazim kroz neke svoje teške i važne životne tranzicije, menjam se ne samo kao trener već kao i čovek. Ono što me prati sve ove godine jeste upravo Mindfulness i stalno vraćanje sebi, nekada su ti povratci bili bolni i teški, zahtevali su da duboko sagledam sebe, svoje odnose i strahove, menjam stvari i donosim odluke.

Razlog zašto nisam menjala svoju odluku i pređem u neke druge poslovne vode jesu upravo ljudi. Svi oni koji su došli i prošli kroz programe, radionice, susrete, treninge…svi oni koji su se vraćali, dovodili svoju decu, muževe, prijatelje, supruge…koji su bili jednom, pa drugi, treći put, koji su rekli kako se osećaju rasterećenije, kako konačno mogu sebi da kažu da je okej i ako sve nije savršeno i da je okej i kada nisu okej, da su doneli velike životne odluke, da im se život promenio na bolje…

I za mene najvažnije da su se kao i ja – vratili sebi.

Novi krug osmonedeljnog Mindfulness treninga svesne pažnje i kontrole stresa počinje u Junu 2020., za više informacija pridružite se našoj Facebook grupi Mindfulness Srbija:

https://www.facebook.com/groups/194650587764990/

Procitajte vise o TRE vezbama ovde

>
Copy link