Osvešćivanje i prihvatanje neprijatnih osećanja uz Mindfulness

Kako se trenutno osećate, šta se dešava u vama? Probajte to da iskažete samo u jednoj reči. Uglavnom je ljudima teško da ovo urade. Ili se to svede na reči – dobro ili loše. Gde se to osećanje trenutno nalazi u vašem telu? Probajte da dođete u kontakt sa njim. Istražite svoja osećanja kroz vaše telo. Da li imate potrebu nešto da uradite kada se suočite sa ovim osećanjem, šta bi to bilo? Na ova i mnogobrojna druga pitanja mi pokušavamo da odgovorimo u Mindfulness-u. Put nije lak, te stoga je stav svesnog samo- saosećanja nešto što negujemo kroz čitav proces.

Kako osvestiti i prihvatiti neprijatna osećanja?

Ovo su neki od koraka koje će vam pomoći u osvešćivanju i prihvatanju neprijatnih osećanja:

  1. Okrenite se ka osećanju koje je pristuno sa prihvatanjem, postanite svesni osećanja i odredite gde se ono nalazi u vašem telu.
  2. Imenujte osećanje koje imate i kako biste ga posmatrali sa svesnom pažnjom možete i reći u sebi: “Ovo što osećam je tuga” ili “Ovo je ljutnja”.
  3. Prihvatite da je osećanje tu. Nemojte pokušavati da odbacite ili potisnete ovo osećanje.
  4. Budite svesni prolaznosti osećanja. Nijedno osećanje ne traje zauvek, ono dolazi i prolazi, čak i ako je preplavljujuće i ono će proći.
  5. Istražite iskustvo. Upitajte sebe: “Šta je bio okidač da se ovako osećam?” “Zašto se osećam ovako?”
  6. Pustite svoju potrebu za kontrolisanjem osećanja. Probajte da “držite” svoje osećanje sa svesnom pažnjom i prihvatanjem, ako vam je teško da negujete empatiju i saosećanje prema sebi kada se suočavate sa ovim osećanjem, zamislite da se obraćate dobrom prijatelju, a nekada pomaže da zamislite sebe kao dete kako biste dali sebi podršku.

Svakako ukoliko se suočavate sa izrazito preplavljujućim osećanjima trenutno, preporuka je da se obratite psihoterapeutu za podršku i razgovor.Pogledajte i Mindfulness audio vezbu

>
Copy link