Mindfulness audio vežba za decu – prva pomoć za neprijatna osećanja

Želim najpre da pojasnim da u vežbama svesne pažnje mi učimo i vežbamo mnogo toga, kako da se povežemo sa svojim telom, kako da prepoznajemo svoja osećanja, misli, kako da ih prihvatimo, kako da budemo saosećajniji prema sebi i drugima, kako da dođemo u kontakt sa svojim čulima, kako da bolje slušamo druge i sebe same i prepoznajemo šta se dešava u nama u različitim situacijama -srećnim, tužnim, teškim, stresnim ili običnim svakodnevnim.

Vežbe pažnje od nas najpre zahtevaju strpljenje i razumevanje da su one i za nas odrasle izazovne, da i mi vrlo često ne znamo šta se dešava u nama, da i mi vrlo često reagujemo impulisivno, bez razmišljanja, nesvesni koja nas je emocija ponela u kom trenutku. Tako da ako se odlučite da radite ovu audio vežbu sa svojom decom, najpre je uradite sami sa sobom. Ako budete iskreni uvidećete da ona i nije tako jednostavna i da zahteva od nas da ostanemo sa onim osećanjima koja su tu, i koja nas ne čine da se osećamo zadovoljno, ali sa druge strane učimo se velikoj veštini prihvatanja osećanja samo kao osećanja, ne kao delova naše ličnosti, učimo da posmatramo ta osećanja kako dolaze i prolaze a mi vežbamo da u tom procesu budemo svesni i saosećajni najpre prema sebi.

Tako da, kada krenete sa decom da radite ovu vežbu, najpre budite saosećajni, strpljivi i dajte deci prostora i vremena da se osećaju kako god da se osećaju i da uče da prihvataju sva ona osećanja koja bi možda radije potisnula, odbacila ili koja bi ih preplavila. Važno je da i vi govorite o svojim osećanjima sa decom da bi i ona naučila da ih izražavaju, prepoznaju i prihvataju. 

Prva pomoć za neprijatna osećanja

U ovoj vežbi deca uče da se usmeravaju na svoja osećanja i da primećuju kako se osećaju i da je skroz u redu ako su tužni, ljuti, uplašeni iako ova osećanja nekada mogu da budu velikog intenziteta…i da sa saosećajnom pažnjom mogu bolje da prepoznaju i prihvate ova osećanja.

Ovu vežbu ne morate raditi svakodnevno ali bilo bi dobro da je radite sa vremena na vreme da bi deca učila da uočavaju svoja osećanja i prihvataju ih sa saosećajnom pažnjom bez potrebe da ih potisnu ili budu ponesena od strane njih. Možete je čak i uraditi kada se deca ne suočavaju sa nečim što je za njih neprijatno, čisto da vidite kako dete reaguje na vežbu i možda sledeći put kada se suoči sa izazovnom situacijom samostalno iskaže potrebu da želi da radi ovu vežbu. 

Na ovom linku možete preuzeti audio vežbu: “Prva pomoć za neprijatna osećanja”:

Procitajte vise o osvescivanju neprijatnih osecanja

>
Copy link