Mindfulness i obrazovanje dece i tinejdžera

mindfulness u skolama i obrazovanju

Mindfulness praksa postaje poznata i široko rasprostranjena među odraslom populacijom zahvaljujući profesoru Džon Kabat Zinu koji je krajem sedamdesetih godina prošlog veka kreirao osmonedeljni program za smanjenje stresa (Mindfulness Based Stress Reduction program-MBSR). Poslednjih godina Mindfulness dobija svoju primenu i u potpuno novim okruženjima-školama, vrtićima, obrazovnim centrima. Deca i tinejdžeri kao i njihovi nastavnici i učitelji, postaju svedoci brojnih dobrobiti uvođenja Mindfulness-a u školske programe. Programi su raznovrsni i kreirani od strane različitih stručnjaka iz oblasti obrazovanja, pedagogije, psihologije, neurologije itd, manje ili više koncipirani po uzoru na Zinov osmonedeljni MBSR program. Programi mogu da traju tokom cele školske godine, kao višenedeljni kursevi, izborni predmeti ili se realizuju u okviru već postojećih kurikuluma. Postoje mnoge studije koje su pokrenute u cilju potvrđivanja dobrobiti koje ova praksa može da ima u oblasti mentalnog zdravlje dece i mladih, ali i prosvetnih radnika.

Iako se za decu vezuju vrednosti kao što su bezbrižnost i sloboda, često period detinjstva može biti ispunjen stresom, neprijatnim emocijama i zbunjenošću. Mindfulness programi mogu da pomognu deci i tinejdžerima da se nose sa različitim izazovima svakodnevnice, jer su kreirani tako da pružaju podršku deci u razvoju samosvesti, jačanju  zdravih međuljudskih odnosa, poboljšanju pažnje i koncentracije, i ono što je veoma važno uče ih kako da upravljaju svojim emocijama i razvijaju empatiju.

Šta su pokazala istraživanja?

Različite studije su pokazale pozitivne efekte Mindfulness prakse na pažnju, samokontrolu, grupnu participaciju, poštovanje drugih i na poboljšanje učiteljskog raspoloženja,  sa druge strane, smanjuje se hiperaktivno ponašanje, redukuje stres i simptomi depresije. Kao što se navodi u nekim istraživačkim studijama: „Iako je potrebno dalje istraživanje, ovi rezultati ukazuju na to da visoko rizični adolescenti mogu da osete prednosti  Mindfulness posle samo kratkog praktikovanja vežbi svesnosti i pažnje.“

Zašto su nam potrebni programi ovog tipa?

S obzirom na današnji užurban i stresan način života života, deca i tinejdžeri zaboravljaju kako da budu zaista prisutna, fokusirana i skoncentrisana, kako da usmeravaju pažnju na svoje okruženje i grade zdrave odnose sa drugima, kako da koriste sva svoje čula.Kroz Mindfulness programe ona takođe vežbaju prihvatanje, strpljenje, razvijaju samosvest i saosećanje ne samo u odnosima sa drugima, već i u odnosu na sebe same. Mindfulness nam može pomoći da se sprijateljimo sa nama samima, što će voditi ka humanijim i saosećajnim odnosima sa drugima. Ono što se često savetuje roditeljima, jeste to da ukoliko žele da upoznaju svoje dete sa Mindfulness praksom, najpre moraju i oni da je primenjuju u svom životu. Poznata je činjenica da deca uče ugledajući se na odrasle, ne možemo decu učiti da budu svesna i prisutna ukoliko mi to nismo, stoga postoje brojne obuke namenjene nastavnicima, učiteljima i vaspitačima koji žele da ovu praksu uvedu ne samo u radu sa decom, već i u svoj lični život.

Koji Mindfulness programi za decu i tinejdžere se realizuju u Mindful centru?

Program od 8-10 nedelja po kom radimo sa decom i tinejdzerima se zove Mindfulness Matters i kreiran je od strane Eline Snel koja je prva u Evropi počela da se bavi primenom Mindfulness-a u radu sa decom i tinejdžerima u školama, bolnicama i u privatnoj praksi. Njen program se zasniva na izvornom program Dzon Kabat Zina (Mindfulness Based Stress Reduction Program) za odrasle,  posebno prilagođenom deci i tinejdžerima uzrasta od 5 do 19 godina (mada se može primenjivati i sa mladima do 25 godina). Njene knjige: “Sitting still like a frog” za roditelje dece mlađih uzrasta, kao i “Breath through this” za roditelje tinejdžera su prevedene na 27 jezika, a njeni programi se realizuju širom sveta.  Programe vode treneri koji su sertifikovani od strane Academy for Mindful Teaching.

Deca i tinejdžeri se tokom trajanja treninga bave temama: pažnje i koncentracije, svesnosti tela i pokreta, čula i percepcije, osećanja i njihovog prihvatanja, mašte, saosećanja itd. Stariji uzrasti se posebno usmeravaju i na teme komunikacije, stresa, prihvatanja, strpljenja itd. Kroz razgovor, vežbe pažnje, pokreta, priča, crtanja, igre i mnogih drugih zanimljivih aktivnosti treniramo našu pažnju.

Kojim uzrastima su treninzi namenjeni?

Program je kreiran za četiri uzrasne grupe:

  • 5-7 (8);
  • 8-11(12);
  • 12-14
  • 14-19 (do 25 godina)

Pogodan je za decu sa ili bez određene dijagnoze, a posebno i za one koji se bave sportom ili muzikom.

Da li su treninzi grupni ili individualni i gde se održavaju?

Trening se može održati u grupi ili individualno u privatnoj praksi u našim prostorijama. Na poziv različitih vaspitno-obrazovnih ustanova, insitutcija, kancelarija za mlade, privatnih škola, vrtića otvoreni smo da treninge za decu i mlade održimo i na ovim mestima.

Za decu mlađih uzrasta,veoma je važna uključenost roditelja tokom trajanja treninga. Preporučena literatura za roditelje dece i tinejdžera  jesu knjige: „Sitting still like a frog“  i „Breath through this“ autorke Eline Snel.

Grupni i individualni treninzi Mindfulness Matters
za decu uzrasta od 5-8 ,8-11,12-14 počinju od sredine marta u prostorijama Mindful centra! 🙂

Kliknite ovde da vidite vise aktivnosti za decu

>
Copy link