Mindfulness-naša svesna pažnja

Krajem sedamdesetih godina profesor Džon Kabat Zin kreirao je osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR), koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa, anksioznosti, depresije. Vremenom ovaj program dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, a MBSR se prilagođava različitim okruženjima i grupama u kojima se realizuje, sa ciljem povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja. Danas su učesnici Mindfulness programa osobe najrazličitijih potreba.

Šta je u stvari Mindfulness?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Ukoliko bismo preveli ovu reč na naš jezik, prevod bi bio svesna pažnja.  Mnogi bi se složili da je Mindfulness u stvari i način života, iz razloga što treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada, kako da živimo u sadašnjem trenutku. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti  i izaziva stres i neprijatna osećanja u nama.

Kako se vežba naša svesna pažnja?

Usmeravanjem pažnje na naše disanje, telo, zvukove, osećanja kroz formalne Mindfulness meditacije ali i neformalne vežbe koje se mogu praktikovati kroz gotovo sve svakodnevne aktivnosti npr. svesno jedenje, hodanje, tuširanje…Mnoge od ovih aktivnosti mi obavljamo mehanički, npr. dok jedemo gledamo u telefon potpuno nesvesni toga na koji način jedemo, žvaćemo, kakvog je ukusa i mirisa hrana, retko smo zaista prisutni u različitim iskustvima. Tako da način na koji vežbamo Mindfulness je kontinuiran i sveobuhvatan, ne samo kroz formalne vežbe-meditacije, već i kroz različite “jednostavne” aktivnosti u kojima možemo vežbati našu svesnu pažnju i prisutnost. Vremenom Mindfulness postaje način života.

Šta su pokazala istraživanja?

Poslednjih trideset godina, brojna empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovnog vežbanja naše svesne pažnje.

Naučna istraživanja su dokazala da praktikovanje mindfulness-a u svakodnevnom životu donosi sledeće rezultate:

povećana pažnja i memorija

smanjenje hiperaktivnog i impulsivnog ponašanja

povećana sposobnost “samoumirivanja” (self-calming)

razvoj socijalnih veština

razvoj saosećajnosti i brige za druge

smanjenje anksioznosti i depresije

povećan osećaj smirenosti i relaksacije

povećano samopoštovanje

poboljšanje kvaliteta sna

Na koji način Mindful centar promoviše Mindfulness?

U okviru našeg centra organizujemo različite treninge, radionice i obuke namenjene deci, mladima i odraslima. Organizujemo osmonedeljne programe za odrasle koji se zasnivaju na principima Džon Kabat Zinovog osmonedeljnog MBSR programa, a sa decom, tinejdžerima i mladima radimo po programu Mindfulness Matters autorke Eline Snel iz Holandije, koja je među prvima u Evropi prilagodila MBSR program deci i tinejdžerima. Povremeno organizujemo i jednodnevne radionice, treninge iz  različitih oblasti Mindfulness-a kao npr. Svesno samo-saosećanje, Vežbanje pažnje i koncentracije, Uvod u Mindfulness itd. S obzirom da želimo da se ova praksa širi u radu sa decom i mladima, organizujemo obuke za roditelje, prosvetne radnike, psihologe, pedagoge i sve one koji rade sa decom i mladima i žele da neke od Mindfulness vežbi primenjuju u svom radu.  Par puta mesečno organizujemo radionice u našem Mindfulness klubu koje je mesto  namenjeno svim našim bivšim polaznicima u cilju daljeg vežbanja svesne pažnje i u okviru kog ugošćavamo različite  predavače.

Za više informacija o nama, našem radu možete saznati na našoj Facebook stranici Mindful centar ili nas možete kontaktirati putem mail-a: [email protected]

Vesna Laković

Procitajte i kako Mindfulness utice na stres

>
Copy link