7 načina kako da umirite anksiozni um

U ovom tekstu možete pročitati nekoliko ideja šta možete raditi kada se suočavate sa negativnim mislima, strahovima, brigama, anksioznošću…neke od ovih ideja će možda “raditi” za vas, a neke ne. To je sasvim u redu jer je svako od nas individua za sebe i svakome prijaju različite stvari. Važno mi je da naglasim da su ovo samo neki predlozi šta možete učiniti da sebi pomognete u situacijama koje su za vas izazovne, ali moja preporuka je zavisno od svačijeg individualnog stanja razgovor sa stručnim licem-psihoterapeutom, koje vam može dati odgovarajuću podršku i savet.

Prvo, usporite
Kad smo zabrinuti, SVE SE ubrzava – misli se roje, srce brže kuca, disanje se ubrzava. To otežava jasno razmišljanje i donošenje zdravih odluka. Na prvi znak da se stvari ubrzavaju, krećite se sporije i pogledajte što još možete učiniti kako biste namerno usporili vaše radnje.

Dođite k sebi
Anksioznost živi u našem umu i često se manifestuje u telu. Kad smo zabrinuti, nismo svesni ni gde se nalazimo. Odvojite nekoliko trenutaka za povezivanje sa svojih pet čula. To će vam pomoći da se vratite u sadašnji trenutak.

Usmerite pažnju na jednostavne aktivnosti
Život je prepun jednostavnih zadataka: hodanje, jedenje, odgovaranje na e-mailove, pijenje vode, kuvanje. Kad smo zabrinuti, osećamo se kao da gubimo kontrolu. Imajući na umu jednostavan zadatak, pomaže nam da se podsetimo da imamo kontrolu nad svojim izborima.Odaberite zadatak i zamislite da vam je prvi put da to radite.

Proverite stvarnost
Anksioznost često proizlazi iz straha zbog događaja koji se nisu dogodili. Naši umovi su vrlo kreativni i snažni i često pričaju priče koje nisu istinite. Kada imate katastrofalnu misao, zapitajte se: “Da li je ta misao apsolutno istinita?” Verovatno su upravo vaši najgori strahovi – strahovi, a ne činjenice, a ne stvarnost onoga što se događa.

Oslobodite se kritičara
Ne samo da je anksioznost već sama po sebi dovoljno bolna, već nas često zadesi i krug samokritičnih misli. Probajte da odgovorite jednostavno pitanje: čine li vas ove kritike više ili manje anksioznim? Odgovor je gotovo uvek – više. Kad primetite samokritiku, vidite možete li se obratiti sebi kao bliskom prijatelju i reći: “Mogu li naučiti biti ljubazniji prema sebi?”

Usmerite svoju anksioznu energiju
Nisu sve teskobe loše. Ako teskoba nije ozbiljna, tu energiju zapravo možete usmeriti na nešto produktivno. Ako nervozno čekate da čujete neke vesti, aktivirajte se, umesto toga idite u brzu šetnju, očistite stan, sredite baštu…

Lezite i pogledajte gore
Ovo je bezvremenski trik … prirodno iskustvo svesne pažnje dolazi kada ležimo, gledamo u nebo i gledamo oblake. Doživite prirodu toga kako sve u stvari prirodno dolazi i odlazi.

Autori teksta je: Elisha Goldstein


Procitajte i 9 Mindfulness stavova

>
Copy link