6 preporuka za svesniju komunikaciju

Nisam pristalica pisanja tekstova koji uključuju brzopotezna rešenja i savete koje ako automatski primenite će vas dovesti do rešenja i boljih odnosa, a ako ću biti iskrena nisam sigurna da li uopšte i verujem da je tako nešto moguće. Stoga ću svaki put naglasiti da vežbanje svesne pažnje (Mindfulness-a) uključuje strpljenje, motivaciju i kontinuiran rad na sebi. U ovom tekstu možete pronaći neke od preporuka, ideja kako biste poboljšalji svoje odnose i komunikaciju sa drugima. Nadam se da će vas ove ideje motivisati da uđete dublje u priču svesne pažnje i razvoj novih, drugačijih i svesnijih odnosa sa sobom i drugima.

Šta je to svesna komunikacija?

Svesna komunikacija obuhvata slušanje, razgovor i neverbalnu komunikaciju sa pažnjom, svesnošću, ljubaznošću i saosećanjem.
Kada govorimo o ovakvoj komunikaciji, i kako bismo uopšte mogli sa nekim da razgovaramo svesno, prvi korak je da ga SVESNO SLUŠAMO.

Kako razvijamo veštine svesnog slušanja?

  1. Razmislite pre nego što nešto kažete – kada vam neko postavi pitanje, ne morate odmah da odgovarate, dajte sebi vremena da razmislite-nekada će ljudi to shvatiti kao kompliment jer dajete na značaju njihovom pitanju i promišljate o svom odgovoru.
  2. Budite autentični i iskreni – recite šta mislite, to ne znači da to mora da se iskomunicira agresivno i osuđivački, možete biti iskreni a istovremeno i blagi, prijatni i saosećajni.
  3. Nemojte se pretvarati da ste nešto što niste ili da sakrivate svoje mišljenje (dugotrajni proces zauzimanja pasivne uloge u komunikaciji može da ima ozbiljne posledice po vaše mentalno zdravlje i međuljudske odnose).
  4. “Ispraznite glavu”- u svesnoj komunikaciji važno je ne voditi se sudovima, ubeđenjima koje smo možda stekli o osobi – na ovaj način mi izbegavamo da zaista slušamo i upoznamo osobu sa kojom razgovaramo.
  5. Ne pretpostavljajte – nemojte se ustručavati da nešto pitate jer se nešto “podrazumeva” ili vam je neprijatno da pitate, ako ima bilo kakvih nejasnoća ili niste sigurni da ste dobro razumeli osobu, budite otvoreni da pitate za dodatna pojašnjenja.
  6. Osluškujte sebe tokom razgovora: Kako sam ja trenutno tokom ovog razgovora? Da li moja osećanja, misli, senzacije u telu utiču na moju komunikaciju sa ovom osobom? Primetite šta se dešava u vama, a onda blago vratite pažnju nazad na sagovornika i njegovu priču.

Poslusajte i nas podcast o prihvatanju neprijatnih osecanja

>
Scroll to Top
Copy link
Powered by Social Snap