Mindfulness tehnike i vežbe u radu sa decom
uzrast od 5 – 12 godina

Ovaj trening je namenjen:

 • Svima onima koji najpre žele da rade na svom ličnom razvoj
 • Roditeljima
 • Vaspitačima, učiteljima i stručni saradnicima- pedagozima, defektolozima, psiholozima
 • Svima koji rade sa decom

Šta možete da očekujete od ovog treninga?

Ovaj trening je uvodnog karaktera, i upoznaje učesnike sa Mindfulness-om i osnovama Mindfulness prakse koja može da se primenjuje u radu sa decom.

Nakon završetka treninga učesnici će moći da primenjuju neke od vežbi i tehinka u svom radu i programima za decu, ali ne dobijaju zvanje voditelja Mindfulness programa.

Svi učesnici dobijaju radnu svesku svesne pažnje sa dodatnim vežbama i mp3 audio vežbama kao i uverenje o učešću.

https://mindfulnesscorner.com/catalog/decija-radna-sveska-svesne-paznje/

Oblasti kojima ćemo se baviti tokom celokupnog treninga su:

 • Uvod u Mindfulness-teorijski okvir, šta je za mene Mindfulness
 • Mindfulness u obrazovanju: zbog čega želim da primenjujem Mindfulness u radu sa decom, na koji način Mindfulness vežbe mogu da se „pridruže“ već postojećim programima
 • Fokus na proces ne na sadržaj – kako učimo druge Mindfulness-u
 • Mindfulness tehnike i vežbe iz oblasti: Pažnja i koncentracija, Socio-emocionalna inteligencija, Svesnost tela i pokreta, naših čula

[testimonial_view id=”7″]

Mindfulness praksa u obrazovnom sistemu dobija sve više pristalica, s obzirom da postoji veliki broj razvijenih programa zasnovanih na Mindfulness pristupu kreiranih od strane edukovanih učitelja, vaspitača, nastavnika, pedagoga iz ove oblasti.

Od 2018. godine Mindfulness je zvaničan predmet u školama Velike Britanije https://www.nytimes.com/2019/02/04/world/europe/uk-mindfulness-children-school.html

Neka od istraživanja o uticaju Mindfulness-a predstavljena su na sledećoj stranici: http://greatergood.berkeley.edu/article/item/research_round_up_school_based_mindfulness_programs

Svakako ono što su posvedočila većina istraživanja, kao i iskustva prosvetnih radnika i dece, jeste to da su deca nakon praktikovanja Mindfulness vežbi bolje usmeravala pažnju, povećala su sposobnost samokontrole, smanjeno je hiperaktivno i impulsivno ponašanje, takođe odnosi među decom bili saosećajniji, a primećeno je i poboljšanje u raspoloženju samih nastavnika/vaspitača.

Voditelj treninga

Vesna Laković, dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, od 2015. godine radi kao Mindfulness trener za decu, mlade i odrasle u okviru Mindful centra čiji je i osnivač. Njeno iskustvo uključuje i višegodišnji angažman u nevladinom sektoru, rad u omladinskom centru u Sloveniji, kao i na Tajlandu u okviru centra za oporavak od bolesti zavisnosti New life foundation kao savetnik i voditelj radionica.

Od 2019. zajedno sa svojim partnerom osniva Shiftmindful centar u okviru kog promovišu brigu o mentalnom zdravlju, prevenciju sagorevanja i saosećajnog zamora i kroz online programe, a od septembra je prvi sertifikovani TRE provajder vežbi za otpuštanje tenzije, stresa i traume u Novom Sadu.

Vreme održavanja treninga:

13. jun od 10-14h – 14. jun od 10-13h

Cena treninga:

Za prijave do 1. juna cena je 8500 dinara nakon čega je 11 500 dinara.

 • Trening se održava putem Zoom platforme, nakon prijave dobićete dalje instrukcije.
 • Postoji mogućnost plaćanja na dve rate prva rata pre početka treninga i druga rata na samom treningu.

Ukoliko imate neka pitanja, kontaktirajte nas putem [email protected]


ŠTA JE TO MINDFULNESS (SVESNA PAŽNJA)?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stress i neprijatna osećanja u nama .

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Poslednjih trideset godina, brojna empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovnog vežbanja naše svesne pažnje.

Naučna istraživanja su dokazala da praktikovanje mindfulness-a u svakodnevnom životu donosi sledeće rezultate:

 • povećana pažnja i memorija
 • smanjenje hiperaktivnog i impulsivnog ponašanja
 • povećana sposobnost “samoumirivanja” (self-calming)
 • razvoj socijalnih veština
 • razvoj saosećajnosti i brige za druge
 • smanjenje anksioznosti i depresije
 • povećan osećaj smirenosti i relaksacije
 • povećano samopoštovanje
 • poboljšanje kvaliteta sna
>
Scroll to Top
Copy link
Powered by Social Snap