Šta je to mindfulnes
(svesna pažnja)?

Mindfulnes je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulnes -a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stress i neprijatna osećanja u nama.

Naučna istraživanja su dokazala da praktikovanje mindfulnes-a u svakodnevnom životu donosi sledeće rezultate:

Poslednjih trideset godina, brojna empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovnog vežbanja naše svesne pažnje.

  • povećana pažnja i memorija
  • smanjenje hiperaktivnog i impulsivnog ponašanja
  • povećana sposobnost “samoumirivanja” (self-calming)
  • razvoj socijalnih veština
  • razvoj saosećajnosti i brige za druge
  • smanjenje anksioznosti i depresije
  • povećan osećaj smirenosti i relaksacije
  • povećano samopoštovanje
  • poboljšanje kvaliteta sna

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Džon Kabat Zin

Džon Kabat Zin

KAKO VEŽBAMO NAŠU SVESNU PAŽNJU?

Usmeravanjem pažnje na naše disanje, telo, zvukove kroz formalne Mindfulnes meditacije ali i neformalne vežbe koje se mogu praktikovati kroz gotovo sve svakodnevne aktivnosti npr. jedenje, hodanje, tuširanje…Mnoge od ovih aktivnosti mi obavljamo mehanički, npr. dok jedemo gledamo u telefon potpuno nesvesni toga na koji način jedemo, žvaćemo, kakvog je ukusa i mirisa hrana, retko smo zaista prisutni u različitim iskustvima. Tako da način na koji vežbamo Mindfulnes je kontinuiran i sveobuhvatan, ne samo kroz formalne vežbe-meditacije, već i kroz različite “jednostavne” aktivnosti u kojima možemo vežbati našu svesnu pažnju i prisutnost. Vremenom Mindfulnes postaje način života.

Svesna Pažnja
Mindfulnes

Pažnja i koncentracija

Pažnja i koncentracija

Kroz vežbe svesne pažnje i percepcije, Mindfulness poboljšava pažnju, koncentraciju i memoriju.

Prihvatanje emocija

Prihvatanje emocija

Kroz Mindfulness praksu učimo da prepoznajemo i prihvatamo naše emocije – prijatne i neprijatne.

Smanjenje stresa

Smanjenje stresa

Baveći se našim impulsivnim reakcijama, neprijatnim mislima i osećanjima učimo da smirenije reagujemo na različite izazovne situacije.

Saosećajnost i briga o sebi

Saosećajnost i briga o sebi

U Mindfulness praksi veoma je važno vežbanje samo-saosećanja, zahvalnosti i empatije u odnosima s drugima.

Mindfulnes svesno s vesnom

Svesno s Vesnom

Webinar je organizovan u formi predavanja sa smernicama, preporukama i tehnikama za rad sa prostorom za vaša pitanja, komentare i povratne informacije.

Upcoming Mindfulness Webinars

[tribe_events_list view=”photo” limit=”3″]

One verzije nas samih koja nam je potrebna

Zajedno tragamo za odgovorima u cilju prihvatanja sebe u određenim periodima života – ne kao najbolje verzije sebe, već one verzije koja nam je u datom trenutku potrebna.

mindfulnes webinari
Mindfulness online kursevi
Mindfulnes grupni treninzi

Group training

>
Copy link
Powered by Social Snap