Treninzi pažnje za decu po metodi Mindfulness Matters

Po prvi put u Novom Sadu u okviru Mindful centra od 29. marta održavaju se treninzi pažnje po metodi Eline Snel Mindfulness Matters za decu i tinejdžere! 🙂

Treninzi su namenjeni deci i tinejdžerima koji žele da unapređuju svoju pažnju i koncentraciju, uče kako da prepoznaju i prihvataju svoja osećanja, razvijaju socio-emocionalne veštine, svoju maštu, kreativnost i samopoštovanje.

KAKVI SU TO TRENINZI PAŽNJE I ČIME SE BAVE?

Program od 8-10 nedelja po kom radimo sa decom i tinejdžerima se zove Mindfulness Matters i kreiran je od strane Eline Snel koja je prva u Evropi počela da se bavi primenom Mindfulness-a u radu sa decom i tinejdžerima u školama, vrtićima i u privatnoj praksi. Njen program se zasniva naizvornom program Džon Kabat Zina (Mindfulness Based Stress Reduction Program) za odrasle, posebno prilagođenom deci i tinejdžerima uzrasta od 5 do 19 godina (mada se može primenjivati i sa mladima do 25 godina). Njene knjige: “Sitting still like a frog” za roditelje dece mlađih uzrasta, kao i “Breath through this” za roditelje tinejdžera su prevedene na 27 jezika, a njeni programi se realizuju širom sveta. Programe vode treneri koji su diplomirali na Academy for Mindful Teaching.
Više o programu: https://www.youtube.com/watch?v=u54JTNYjGt0

Deca i tinejdžeri se tokom trajanja treninga bave temama: pažnje i koncentracije, svesnosti tela i pokreta, čula i percepcije, prepoznavanjem osećanja i njihovog prihvatanja, razvoja mašte, saosećajnosti u odnosu na sebe i svoje vršnjake, samopoštovanjem itd. Stariji uzrasti se posebno usmeravaju i na teme komunikacije, stresa, prihvatanja, strpljenja itd. Kroz razgovor, vežbe pažnje, pokreta, priča, crtanja, igre i mnogih drugih zanimljivih aktivnosti treniramo našu pažnju.

KOJIM UZRASTIMA SU TRENINZI NAMENJENI?

Program je kreiran za četiri uzrasne grupe:
5-8;
8-11(12);
12-14
14-19 (do 25 godina)

Trenutno u martu su u ponudi treninzi za dve uzrasne grupe: od 5-8 i od 12 (11 i po) do 14 godina.
Od maja održavaće se i treninzi za uzrasnu grupu od 8-11.

Zastupljen je rad u malim grupama a za zainteresovane učesnike, postoji mogućnost individualnih treninga.

Program je posebno pogodan za decu i tinejdžere koji se bave sportom, muzikom.

KADA SE ODRŽAVAJU RADIONICE?

-Susreti dece uzrasta od 5-8 godina sredom od 18:30-19:10h, trajanje treninga 8 nedelja.
-Susreti dece uzrasta od 11 i po do 14 godina sredom od 19:30-20:30h trajanje treninga 10 nedelja.

Veoma je važna uključenost roditelja, te se sa svim zainteresovanim pre početka treninga održava razgovor o programu , vežbama koje roditelji rade sa decom i njihovom aktivnom uključivanju tokom trajanja treninga.

Voditelji zadržavaju pravo da ukoliko procene da motivisanost roditelja nije adekvatna da predlože da se dete uključi u neki od narednih treninga kada će roditelj imati više vremena da isprati program.

Pored redovnih susreta tokom 8 ili 10 nedelja, uz program se dobija i CD sa 11 vežbi pažnje i kratkim izveštajem od strane voditelja nakon svake radionice sa smernicama za rad i sugestije vežbi koje roditelji mogu da rade sa decom posle svakog susreta. Vežbe pažnje su u trajanju okvirno 10ak minuta i važno je da se sa decom rade svakodnevno. Preporučena literatura za roditelje dece i tinejdžera jesu knjige: „Sitting still like a frog“ i „Breath through this“ autorke Eline Snel.

KOJA JE CENA TRENINGA?

S obzirom da se ovi treninzi prvi put održavaju u našem gradu, odlučili smo da i cene budu promotivne. 🙂

Cena treninga je 3500 dinara za decu uzrasta od 5-8 godina i uključuje:
– Trening u trajanju od 8 nedelja susreti jednom nedeljno u trajanju od 40 minuta
-CD sa 11 vežbi pažnje kao i nedeljne izveštaje za roditelje sa preporučenim vežbama za rad kod kuće.

Cena treninga je 4500 dinara za decu uzrasta od 11 i po do 14 godina i uključuje:
-Trening u trajanju od 10 nedelja susreti jednom nedeljno u trajanju od 1h,
-CD sa 11 vežbi pažnje kao i domaće zadatke u vidu radne sveske na nedeljnom nivou koje deca samostalno rade.

Za prijave kao i dodatnim informacijam o treningu pišite nam na: mindful.kutak@gmail.com
Nakon prijave kontaktiraćemo vas zarad zakazivanja razgovora. 
Prijave su otvorene do 22. marta!

Voditelji treninga:

Vesna Laković dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, sertifikovani međunarodni Mindfulness instruktor za odrasle,kao i sertifikovani voditelj programa Mindfulness Matters za decu i mlade po metodologiji Eline Snel.
Koordinatorka je na projektu Peace revolution Srbija svetske mirovne organizacije World Peace Intiative sa Tajlanda u okviru koje se bavi promocijom mindfulness-a i meditacije. U okviru Familylab Srbije članice svetske asocijacije Familylab radi kao obrazovni koordinator.
Autor je različitih treninga, radionica iz oblasti ličnog razvoja, mentalnog zdravlja i neformalnog obrazovanja u radu sa decom, mladima i odraslima


Nevena Aleksić master pedagog, poseduje višegodišnje iskustvo u radu sa decom i mladima kroz rad u školi, nevladinim organizacijama koje su se bavile temama mentalnog zdravlja, inkluzivnog obrazovanja i promocijom aktivizma i volonterizma mladih.
Autor je i realizator je edukativno-kreativnog programa za decuhttps://www.facebook.com/Kreativne-radionice-TBN-768736583285155/.
Polaznik je edukacija iz art terapije, fraktalnog crtanja i planira da nastavi svoje usavršavanje u oblastima umetničke pedagogije i art terapije.

Related Articles

>
Copy link