Trening: “Uvod u Mindfulness u radu sa adolescentima”

Pozivamo vas na trening: “Uvod u Mindfulness u radu sa adolescentima” koji ce se odrzati 4. marta u Beogradu!

Kome je namenjen ovaj trening?

Ovi trening je namenjen svima onima koji najpre žele da rade na svom ličnom razvoju-roditeljima, svima koji rade sa adolescentima i žele da primene ovaj pristup u svom radu i ličnom životu. Program je posebno usmeren na razvoj pažnje i koncentracije, percepcije, emocionalne inteligencije, empatije i saosećajnih odnosa.

Šta možete da očekujete od ovog treninga?

Ovaj trening je uvodnog karaktera, i upoznaje učesnike sa Mindfulness-om i osnovama Mindfulness prakse koja može da se primenjuje u radu sa adolescentima.

Oblasti kojima ćemo se baviti tokom celokupnog treninga su:
Uvod u Mindfulness
Mindfulness u obrazovanju
Oblasti Mindfulness programa (paznja i koncentracija,percepcija i čula, emocije i naša raspoloženja, odnosi sa drugima).

Mindfulness praksa u obrazovnom sistemu dobija sve više pristalica, s obzirom da postoji veliki broj razvijenih programa zasnovanih na Mindfulness pristupu kreiranih od strane edukovanih učitelja, vaspitača, nastavnika, pedagoga iz ove oblasti.

Neka od istraživanja o uticaju Mindfulness-a predstavljena su na sledećoj stranici: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/research_round_up_school_based_mindfulness_programs

Svakako ono što su posvedočila većina istraživanja, kao i iskustva prosvetnih radnika i dece, jeste to da su deca nakon praktikovanja Mindfulness vežbi bolje usmeravala pažnju, povećala su sposobnost samokontrole, smanjeno je hiperaktivno i impulsivno ponašanje, takođe odnosi među decom bili saosećajniji, a primećeno je i poboljšanje u raspoloženju samih nastavnika/vaspitača.

Mesto i vreme održavanja treninga:

Trening se održava 4. marta (subota) u Beogradu u prostorijama centra KEDAR (Koče Popovića br. 9) u trajanju od 11-17:30h.

Cena treninga:

Cena treninga je 6000 dinara za prijave do 24. februara kao i za bivse ucesnike Mindfulness programa, nakon čega je cena 6500 dinara. Za prijave u paru ili grupi cena je 5500 dinara.

Način prijave:
Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da pošaljete prijavu sa svojim imenom i prezimenom kao i brojem telefona na: mindful.kutak@gmail.com Broj učesnika na treningu je ograničen.

ŠTA JE TO MINDFULNESS (SVESNA PAŽNJA)?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stress i neprijatna osećanja u nama .

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Poslednjih trideset godina, brojna empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovnog vežbanja naše svesne pažnje.

Naučna istraživanja su dokazala da praktikovanje mindfulness-a u svakodnevnom životu donosi sledeće rezultate:

povećana pažnja i memorija
smanjenje hiperaktivnog i impulsivnog ponašanja
povećana sposobnost “samoumirivanja” (self-calming)
razvoj socijalnih veština
razvoj saosećajnosti i brige za druge
smanjenje anksioznosti i depresije
povećan osećaj smirenosti i relaksacije
povećano samopoštovanje
poboljšanje kvaliteta sna

Voditelj treninga:

Vesna Laković dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, sertifikovani međunarodni Mindfulness instruktor za odrasle,kao i sertifikovani voditelj programa Mindfulness Matters za decu i mlade po metodologiji Eline Snel.
Koordinatorka je na projektu Peace revolution Srbija svetske mirovne organizacije World Peace Intiative sa Tajlanda u okviru koje se bavi promocijom mindfulness-a i meditacije. U okviru Familylab Srbije članice svetske asocijacije Familylab radi kao obrazovni koordinator.
Autor je različitih treninga, radionica iz oblasti ličnog razvoja, mentalnog zdravlja i neformalnog obrazovanja u radu sa decom, mladima i odraslima

Related Articles

>
Copy link