Trening: “Uvod u Mindfulness u radu sa adolescentima”

Pozivamo vas na trening: “Uvod u Mindfulness u radu sa adolescentima” koji ce se odrzati 3. i 4. jula u Novom Sadu!

Kome je namenjen ovaj trening?

Ovi trening je namenjen svima onima koji najpre žele da rade na svom ličnom razvoju-roditeljima, svima koji rade sa adolescentima i žele da primene ovaj pristup u svom radu i ličnom životu. Program je posebno usmeren na razvoj pažnje i koncentracije, percepcije, emocionalne inteligencije, empatije i saosećajnih odnosa.

Šta možete da očekujete od ovog treninga?

Ovaj trening je uvodnog karaktera, i upoznaje učesnike sa Mindfulness-om i osnovama Mindfulness prakse koja može da se primenjuje u radu sa adolescentima.

Oblasti kojima ćemo se baviti tokom celokupnog treninga su:
Uvod u Mindfulness
Mindfulness u obrazovanju
Oblasti Mindfulness programa (paznja i koncentracija,percepcija i čula, emocije i naša raspoloženja, odnosi sa drugima).

Mindfulness praksa u obrazovnom sistemu dobija sve više pristalica, s obzirom da postoji veliki broj razvijenih programa zasnovanih na Mindfulness pristupu kreiranih od strane edukovanih učitelja, vaspitača, nastavnika, pedagoga iz ove oblasti.

Neka od istraživanja o uticaju Mindfulness-a predstavljena su na sledećoj stranici: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/research_round_up_school_based_mindfulness_programs

Svakako ono što su posvedočila većina istraživanja, kao i iskustva prosvetnih radnika i dece, jeste to da su deca nakon praktikovanja Mindfulness vežbi bolje usmeravala pažnju, povećala su sposobnost samokontrole, smanjeno je hiperaktivno i impulsivno ponašanje, takođe odnosi među decom bili saosećajniji, a primećeno je i poboljšanje u raspoloženju samih nastavnika/vaspitača.

Mesto i vreme održavanja treninga:

Trening se održava 3. i 4. jula u Novom Sadu u prostorijama Mindful centra (Banović Strahinje br. 18), prvog dana od 18-21h, a drugog od 18-20:15h.

Cena treninga:

Cena treninga je 4000 dinara za prijave do 1. jula, nakon čega je cena 4500 dinara. Za prijave u paru ili grupi cena je 3500 dinara.

Način prijave:
Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da pošaljete prijavu sa svojim imenom i prezimenom kao i brojem telefona na: mindful.kutak@gmail.com Broj učesnika na treningu je ograničen.

ŠTA JE TO MINDFULNESS (SVESNA PAŽNJA)?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stress i neprijatna osećanja u nama .

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Poslednjih trideset godina, brojna empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovnog vežbanja naše svesne pažnje.

Naučna istraživanja su dokazala da praktikovanje mindfulness-a u svakodnevnom životu donosi sledeće rezultate:

povećana pažnja i memorija
smanjenje hiperaktivnog i impulsivnog ponašanja
povećana sposobnost “samoumirivanja” (self-calming)
razvoj socijalnih veština
razvoj saosećajnosti i brige za druge
smanjenje anksioznosti i depresije
povećan osećaj smirenosti i relaksacije
povećano samopoštovanje
poboljšanje kvaliteta sna

Voditelj treninga:

Vesna Laković dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, sertifikovani međunarodni Mindfulness instruktor za odrasle,kao i sertifikovani voditelj programa Mindfulness Matters za decu i mlade po metodi Eline Snel.
U centru za Mindfulness u Amsterdamu završila je trening: „Mindful Self-Compassion” (Svesno samo-saosećanje) i svoj dalji rad u oblasti Mindfulness-a planira da posveti kreiranju programa i praktikovanja pristupa svesnog samo-saosećanja za decu, mlade i odrasle.
U okviru Familylab Srbije članice svetske asocijacije Familylab radi kao obrazovni koordinator.U okviru svetske mirovne organizacije World Peace Intiative sa Tajlanda volonterski je angažovana kao mentor na programu Peace revolution koji se bavi promocijom mindfulness-a i meditacije.
Autor je različitih treninga, radionica iz oblasti ličnog razvoja, mentalnog zdravlja i neformalnog obrazovanja u radu sa decom, mladima i odraslima.

Related Articles

>
Copy link