Radionica: “Svesno samo-saosećanje”

Pozivamo vas na radionicu: “Svesno samo-saosećanje“ koja će se prvi put održati 18. Juna u Novom Sadu u organizaciji Mindful centra!

Šta možete da očekujete od ove radionice?

Na ovoj radionici učićemo kako da regujemo saosećajnije na neprijatne emocije sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, kako da brinemo o sebi kada prolazimo kroz izazovne periode, na koji način možemo da „umirimo“ našu samokritičnost, samoosuđivanje i perfekcionizam kada nije funkcionalan. Kroz različite iskustvene vežbe takođe iz oblasti Mindfulness prakse, razgovor, vežbaćemo kako da unesemo samo-saosećajnost u našu svakodnevnicu, kako da motivišemo sebe kroz saosećanje a ne kritku i osudu.

Kome je namenjena ova radionica?

Ova radionica namenjen je svima onima koji žele da rade na svom ličnom razvoju, bez obzira na uzrast, pol ili profesiju. Radionica je posebno korisna za osobe koje rade sa ljudima i njihova profesija na neki način podrazumeva brigu o drugima.

Oblasti kojima ćemo se baviti tokom radionice:

• Šta je to samo-saosećanje? Tri komponente samo-saosećanja
• Zablude o samo-saosećanju: šta samo-saosećanje nije
• Iskustvene vežbe u cilju prepoznavanja neprijatnih emocija, misli i “unutrašnjeg kritičara”, vežbanje samo-saosećanja kroz mindfulness meditacije

Radionica se bazira na elementima programa: “Svesno samo-saosećanje” (Mindful Self-Compassion MSC) čiji su autori Kristin Neff i Christopher Germer, koji poseduju višegodišnje istraživačko iskustvo u oblasti samo-saosećanja. https://self-compassion.org/

Šta je to Samo-saosećanje?

Saosećajnost podrazumeva našu sposobnost da prepoznamo da drugi ljudi pate,prolaze kroz težak period, te da reagujemo na to kroz naš osećaj brige i imamo potrebu da uradimo nešto da toj osobi pomognemo. Saosećanje takođe podrazumeva to da osobi nudimo naše razumevanje i brigu, umesto osude i kritike.

Samo-saosećanje podrazumeva ponašanje na isti način ali prema nama samima kada prolazimo kroz težak period, kada smo doživeli neuspeh ili poraz ili smo nezadovoljni sobom. Umesto ignorisanja, kritikovanja, osuđivanja sebe , nudimo sebi razumevanje, brigu i saosećanje kada nama je teško.

Šta je to Mindfulness (Svesna pažnja)?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stres i neprijatna osećanja u nama .

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Mesto i vreme održavanja radionice:

Radionica se održava 18. juna u Novom Sadu u trajanju od 11:30-14h.
Tačno mesto održavanja radionice biće javljeno prijavljenim učesnicima.

Cena radionice:

Cena radionice je 1500 dinara za prijave do 13. juna kao i za bivše učesnike Mindfulness programa, nakon čega je cena 1800 dinara.

Način prijave:

Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da pošaljete prijavu sa svojim imenom i prezimenom kao i brojem telefona na: mindful.kutak@gmail.com Broj učesnika na radionici je ograničen.

Voditelj radionice:

Vesna Laković dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, sertifikovani međunarodni Mindfulness instruktor za odrasle,kao i sertifikovani voditelj programa Mindfulness Matters za decu i mlade po metodi Eline Snel.
U centru za Mindfulness u Amsterdamu završila je trening: „Mindful Self-Compassion” (Svesno samo-saosećanje) i svoj dalji rad u oblasti Mindfulness-a planira da posveti kreiranju programa i praktikovanja pristupa svesnog samo-saosećanja za decu, mlade i odrasle.
U okviru Familylab Srbije članice svetske asocijacije Familylab radi kao obrazovni koordinator.U okviru svetske mirovne organizacije World Peace Intiative sa Tajlanda volonterski je angažovana kao mentor na programu Peace revolution koji se bavi promocijom mindfulness-a i meditacije.
Autor je različitih treninga, radionica iz oblasti ličnog razvoja, mentalnog zdravlja i neformalnog obrazovanja u radu sa decom, mladima i odraslima.

Related Articles

>
Copy link